SkyMédia Magyarország: Gazdag génbank kell a klímaváltozás túléléséhez

Szeretettel köszöntelek a SkyMédia Magyarország közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 741 db
  • Videók - 188 db
  • Blogbejegyzések - 1301 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 60 db

Üdvözlettel,

SkyMédia Magyarország vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a SkyMédia Magyarország közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 741 db
  • Videók - 188 db
  • Blogbejegyzések - 1301 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 60 db

Üdvözlettel,

SkyMédia Magyarország vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a SkyMédia Magyarország közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 741 db
  • Videók - 188 db
  • Blogbejegyzések - 1301 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 60 db

Üdvözlettel,

SkyMédia Magyarország vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a SkyMédia Magyarország közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 741 db
  • Videók - 188 db
  • Blogbejegyzések - 1301 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 60 db

Üdvözlettel,

SkyMédia Magyarország vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Mintegy tíz alapvelő élelmiszer termelésétől függ a lassan hétmilliárdosra növekvő emberiség táplálása, de a klímaváltozás miatt egyre kockázatosabb lesz nagy mennyiségben búzát, kukoricát, rizset, banánt vagy maniókát termelni.

 

A világ hétmilliárd főhöz közelítő lakosságának élelmezése nagyban függ mintegy tíz alapvelő élelmiszer termelésétől. A mezőgazdaság korszerűsítése miatt csak kisszámú kultúrát állítanak elő intenzív termesztéssel. Amikor a felmelegedés fokozódni fog, sok fajta sínyli majd meg a melegebb és szárazabb időjárást - vagy épp ellenkezőleg - a nedvesebbet, és ki lesznek téve az új élőhelyekre betelepedő élősködőknek - ez a lényege a nemzetközi Klímaváltozási, Mezőgazdasági és Élelmiszerbiztonsági Kutatási Program (CCAFS) most nyilvánosságra hozott tanulmányainak.

 

A CCAFS kutatói az olyan alapvető élelmiszerek, mint a búza, a kukorica, a banán és a manióka termesztésében várható kockázatokra hívják fel a figyelmet. A burgonya keményítője például létfontosságú élelmiszer több százmillió ember számára. A gumós növény viszont érzékeny a hőségre, amely akadályozza a növekedését és a keményítő képződését. A felmelegedés miatt kockázatosabb lesz a burgonyatermesztés Afrika déli részében és a trópusi területeken. A mérsékeltebb éghajlatú övezetekben az olyan kártevők terjedése, mint például a burgonyamoly ad aggodalomra okot. Előny viszont, hogy a a múltban számos európai éhínséget okozó lisztharmat kevésbé lesz fenyegető.

 

"A gazdálkodók mindig is alkalmazkodtak, de az általános felmelegedés miatt a változás üteme jóval gyorsabb lesz, mint a múltban. Valóban szükség van a gyors haladásra" - jelentette ki Bruce Campbell, az éghajlatváltozás mezőgazdasági hatásaival foglalkozó igazgatója. Évente legkevesebb 7 milliárd dollárral többet kell majd öntözésre, mezőgazdasági kutatásra és a falusi infrastruktúrákra fordítani a CCAFS által hétfőn megjelentetett vaskos könyv (Crop Adaptation to Climate Change) szerint, amely bemutatja a kultúráknak a klímaváltozáshoz való adaptálásának a stratégiáit.

 

Az élelmiszertermelés változatossá tételében a kutatók szerint kulcsszerepet kell játszaniuk a mag- és génbankoknak. A vadonélő növények sajátos genetikai tulajdonságainak azonosítása génkészletet biztosíthat, amellyel a legnehezebb körülményekkel is szembe lehet szállni. Szintén lehetséges igénybe venni a számos környezetvédő szervezet által kifogásolt genetikailag módosított szervezeteket (GMO). "Erre a kérdésre azonban a társadalomnak kell felelnie"- mondta Campbell.

 

Az ENSZ éghajlatváltozási kormányközi testülete (IPCC) becslése szerint a Föld felszínének hőmérséklete a 21. században várhatóan 1,8-4 Celsius-fokot emelkedik majd. Ez a felmelegedés számos kutató szerint már folyamatban van, ezért lenne kockázatos még tíz évet várni a mezőgazdasági termelés változatossá tételére. "Kétfajta változás történik: fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, és szélsőséges kánikulai, illetve árvízi időszakok jelennek meg. Úgy vélem, ezek máris itt vannak. Meteorológiai rekordok dőltek meg, még ha igen nehéz is ezt a klímaváltozásnak tulajdonítani" - magyarázta a CCAFS igazgatója.

 

Az élelmiszertermelésnek várhatóan 70 százalékkal nőnie kell, ha el akarják látni a Föld 2050-re becsült 9,1 milliárd lakóját - figyelmeztetett 2009 szeptemberében az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO). A CCAFS programja két nemkormányzati szervezet, a Nemzetközi Agrárfejlesztési Konzultatív Csoport (CGIAR) és a Föld Rendszerét Kutató Tudományos Partnerség (ESSP) társulásával jött létre.

 

(forrás: MTI)

Címkék: búza globális felmelegedés klímaváltozás kukorica mezőgazdaság rizs élelmiszer

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu