SkyMédia Magyarország: Melyik zöldség-gyümölcs csökkenti a vastagbélrák kockázatát?

Szeretettel köszöntelek a SkyMédia Magyarország közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 741 db
  • Videók - 188 db
  • Blogbejegyzések - 1301 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 60 db

Üdvözlettel,

SkyMédia Magyarország vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a SkyMédia Magyarország közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 741 db
  • Videók - 188 db
  • Blogbejegyzések - 1301 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 60 db

Üdvözlettel,

SkyMédia Magyarország vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a SkyMédia Magyarország közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 741 db
  • Videók - 188 db
  • Blogbejegyzések - 1301 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 60 db

Üdvözlettel,

SkyMédia Magyarország vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a SkyMédia Magyarország közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 741 db
  • Videók - 188 db
  • Blogbejegyzések - 1301 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 60 db

Üdvözlettel,

SkyMédia Magyarország vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Közismert, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti egyes daganatok, például a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. Egy most közzétett ausztrál kutatás szerint azonban a zöldségek és gyümölcsök védőhatása függ attól, hogy a daganat kialakulásának veszélye a bélrendszer mely szakaszát érinti.

 

A vastagbél felső (proximális) és alsó (disztális) szakaszát például a káposztafélék - káposzta, karfiol, brokkoli, kelbimbó - védik, de a vastagbél alsó szakaszában a rendszeres almafogyasztás is csökkenti a daganat kialakulásának kockázatát. A túlzott gyümölcsléfogyasztás viszont növeli a végbélrák kockázatát - számoltak be kutatásuk eredményeiről a Nyugat-Ausztráliai Orvosi Kutatóintézet munkatársai.

 

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat figyelhető meg a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, illetve a béltraktus különféle szakaszaiban (vastagbél alsó szakasza, vastagbél felső szakasza, végbél) előforduló daganatok között. A vizsgálatban 918 vastag- és végbélrákkal diagnosztizált beteg vett részt, a kontrollcsoportot pedig 1021 nem daganatos személy képezte.

 

Az eredmények szerint a vastagbél felső szakaszában előforduló daganatok kialakulásának kockázatát a káposztafélék csökkentették, míg az alsó szakaszban szinte minden zöldség és gyümölcs hatékonynak bizonyult - leginkább a sötétsárga színű zöldségek, illetve az alma csökkentette a daganat megjelenésének kockázatát. A rendszeres gyümölcsléfogyasztás azonban rizikófaktort jelenthet a végbélrák kialakulásában - állapították meg a szakemberek.

 

A kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy korábbi tanulmányok az étrend vizsgálatakor nem tettek különbséget a bélrendszer különböző traktusaiban előforduló daganatok között, pedig ma már egyértelmű, hogy a vastagbél felső szakaszában lévő daganatok más útvonal mentén alakulnak ki, és a rizikófaktorok is mások, mint az alsó szakaszban vagy a végbélben. Az eredmények tükrében tehát elengedhetetlen, hogy a zöldségek és gyümölcsök hatásait a daganat pontos elhelyezkedésével összefüggésben vizsgáljuk.

 

A tanulmány a Journal of the American Dietetic Association című orvosi szakfolyóirat októberi számában jelent meg.

 

(forrás: origo.hu)

Címkék: alma brokkoli daganat daganatok daganatos betegségek daganatos megbetegedés egészségmegőrzés gyümölcs gyümölcsök káposzta káposztafélék táplálkozás táplálkozástudomány vastagbél vastagbélrák végbél végbélrák zöldség zöldség-gyümölcs zöldségek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu